Istanbul - un oras pe doua continente!

     Fosta capitala a Imperiului Bizantin isi surprinde turistii atat prin istoria sa cat si prin arhitectura cladirilor si spiritul sau autentic si oriental. Moschei, bazaruri, plimbări cu barca pe Bosfor, zona asiatică, apusuri minunate, baclavale și oameni veseli, in Istanbul nu te vei plictisi niciodata! 
De curand, colegele noastre Raluca si Ramona au fost intr-un infotrip la Istanbul si va vor povesti despre cele mai importante obiective turistice: 





Palatul Topkapi 
     
      Palatul Topkapi este unul dintre obiectivele cele mai importante ale Turciei, care ne-a impresionat din arhitectura sa. De aici a fost condus Imperiul Otoman timp de 400 de ani și au fost luate decizii importante. Palatul Topkapi se întinde pe o suprafață de aprox. 700.000 mp (tot domeniul palatului), fiind înconjurat de ziduri cu o lungime de 5 km. 
     Tezaurul este una din atractiile principale, unde puteti admira pietrele pretioase uriase, pumnalele batute cu rubine, piesele din jad persan, otoman, chinezesc si rusesc, dar, cel mai dorit, impresionantul Diamant Kasikci ce are nu mai putin de 86 de karate, batut in 49 de briliante. Demne de menționat sunt toiagul lui Moise, barba și dinții profetului Mahomed, dar și sabia lui Ștefan cel Mare.
   Haremul reprezinta epoca pur orientala din timpul domniei sultanilor, o epoca plina de farmec, insa dominata de reguli stricte si traditii pe care nu iti permiteai sa le incalci. Celebrul serial turcesc, Suleyman Magnificul s-a filmat aici, iar zona haremului spune cel mai bine povestea palatului și a epocii în care Sultanul Suleyman domnea.







Moscheea Albastra/ Sultanahmet
       
     Construita in secolul al XVII-lea pe vremea sultanului Ahmet I, Moscheea Albastra este cunoscuta turistilor din intreaga lume datorita interiorului sau colorat in albastru. Este moscheea cu cele mai multe minarete din Turcia (șase), iar pentru interior au fost folosite peste 21.000 de plăci de ceramică de Iznik. Accesul în moschee este gratuit.







Aya Sophia
   
      Aya Sophia a fost construit în anul 537, având rol de biserică până în anul 916, iar dupa peste 900 ani de servire a vietii religioase a Imperiului Roman de Rasarit, biserica devine moschee si slujeste noul cult religios timp de peste 400 ani. In anul 1935, Mustafa Kemal Ataturk ii confera statutul de muzeu. Incendiata, lovita de cutremure si jefuita, Hagia Sophia a continuat sa ramana in picioare. Constructia pe care o putem admira astazi este martora unui mileniu si jumatate de istorie.








Muzeul Panorama 1453

     Muzeul se aflǎ în faţa zidului cetǎţii, în apropiere de Edirnekapı (Poarta Edirne) si este dedicat cuceririi Constantinopolului la 29 mai 1453 de cǎtre armata otomanǎ condusǎ de Mehmed al II-lea Cuceritorul.
     In interiorul muzeului a fost amenajatǎ o camerǎ cu un perete circular, la 360 de grade unde sunt pictate cu maiestrie, scene din batalie, foarte realistice, realizându-se astfel o panoramǎ completǎ (atât în plan vertical cât şi în plan orizontal), cu aspect de imagine tridimensionǎ şi nemǎrginit. Pictura, incredibil de detaliatǎ, conţine peste 10000 de figuri de soldaţi otomani şi bizantini.
Este singurul muzeu panoramic din Turcia, iar pentru noi a fost o experienta interesanta.





Miniaturk 
     
     Miniaturk este un muzeu in aer liber al miniaturilor arhitecturale otomane si turcesti. Acesta acopera o suprafata de 60.000 de metri patrati fiind cel mai mare parc de miniaturi din lume. Parcul Miniaturk detine in prezent 105 cladiri construite la o scala de 1/25, 45 dintre ele sunt din Istanbul, 45 din Anatolia si 15 sunt teritorii otomane din afara Turciei.onstructiile sunt realizate dintr-un material plastic rezistent la orice tip de vreme, inainte de a fi expuse fiecare constructie fiind nevoita sa treaca mai intai prin spatiul de teste al parcului. 

 







Acvariul din Istanbul - Turkuazoo

     Acvariul Turkuazoo este cel mai mare acvariu din Turcia și are o suprafață de 8000 mp. Este impartit in 16 sectiuni tematice, acoperind majoritatea regiunilor lumii, de la Marea Neagra la Oceanul Pacific si gazduieste 1500 de specii marine si paduri tropicale. În comparație cu alte acvarii din aceeaşi categorie, cu specii de pești care trăiesc în toate mările lumii, acvariul din Istanbul este cel mai nou, cu o tematică şi tehnologie de vârf . Deține o poziție de lider în rândul acvariilor din întreaga lume datorită volumului, varietății de specii de pești și activităților oferite. Pe noi ne-au impresionat diversitatea speciilor si a ecosistemelor.








Grand Bazaar

     Marele Bazar din Istanbul a fost construit în perioada anilor 1455 – 1561 la ordinul sultanului Mehmet al II-lea, fiind cel mai vechi si mai mare bazar al lumii. Acesta cuprinde un total de 4 mii de magazine amenajate pe suprafața a 58 de străzi si  este vizitat în fiecare zi de 250 – 500 de mii de vizitatori. In Grand Bazar gasesti orice, de la mirodenii, țesături, ceramică, argintărie, bijuterii, deserturi turcești, îmbrăcăminte, jucării, veselă, si pana la mobilier, covoare, cărți, narghilele, tutun pentru narghilea, ceai. 






Insula Buyukada

     Situata la doar o ora si jumatate de mers cu feribotul, la nord-est de Marea Marmara,  Insula Büyükada cuprinde o multitudine de activitati dedicate sporturilor nautice, dar si obiective turistice importante precum Manastirea Sf Gheorghe si Muzeul Insulelor Princiare. Vegetație mediteraneană și, pe alocuri, exotică, multă liniște, aer curat, briză călduță, atmosferă de vacanță și nicio mașină pe străduțele pe care aleargă doar calești trase de cai și biciclete.







Daca te-ai convis de frumusetea si unicitatea orasului, descopera aici oferte noastre!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Grecia -Continent si Insule

Bordeaux sau de ce am ales capitala vinului

Valencia, escapada de weekend....