Vacanta in Kerala-paradisul verde al Indiei



    Kerala este atat de diferita de restul statelor din India! Stiam de pe la diverse persoane cam cum este India, dar am zis ca este una din tarile in care as dori sa ajung macar o data in viata, chiar daca parerea majoritatii este un negativa despre aceasta tara. 
   Curioasa din fire m-am suit in avion si am pornit la drum. Am plecat din tara la pranz si am ajuns pe aeroportul din New Delhi noaptea in jur de ora 01:00, dupa o escala de doua ore in Doha. Mentionez ca ei sunt cu 2 ore inaintea noastra. De la aeroport am mers direct si m-am cazat la hotel, iar dimineata la ora 9 am plecat catre Jaipur (Jaipur este capitala statului Rajasthan si a fost fondat de Maharajahul Sawai Jai Singh al -II-lea in 1727). Drumul a fost unul destul de lung de circa 5 ore cu autocarul, dar va spun sincer ca la noi in tara, mai ales in Bucuresti, se circula nemaipomenit de bine si civilizat. Concluzia la care am ajuns este ca in India NU exista reguli de circulatie (se trece pe rosu, se baga unul in fata celuilalt, se claxoneaza, dar NU i-am auzit niciodata sa se injure sau sa vad vreun accident; parerea mea – soferii chiar stiu sa conduca). Nu recomand rent-a-car in India, chiar daca esti sofer profesionist in Romania. Folositi tuk-tuk-urile si veti avea parte de o experienta de neuitat.
    Am ajuns in jur de ora 13:30 in Jaipur si m-am oprit sa iau masa la hotelul ITC Rajputana Sheraton, un hotel de 5* cu servicii excelente. Apoi am plecat spre hotelul la care aveam cazare, Heritage hotel Diggi Palace, un hotel modest cu camere mari, piscina, restaurant, terasa cu curte unde poti sta la o cafea sau la masa si admira veveritele sau paunii.
    A 2-a zi am plecat sa explorez putin zona si am ajuns la Fort Amber (pronuntat  Amer) unde poti urca cu elefantul sau cu jeep-ul. Privelistea de sus este superba, iar in cadrul fortului sunt palate ornate in stiluri hinduse si musulmane, fortul fiind impartit in 4 sectiuni. Tot aici se afla si salonul oglinziilor Sheesh Mahal avand peretii acoperiti in totalitate din oglinzi minuscule. Apoi am plecat catre City Palace, casa regelui/reginei dupa ce s-au mutat din Palatul Amber. Este un loc destul de faimos in Jaipur, care merita vizitat, unde vei gasi si un muzeu cu regii anteriori care au domnit in Jaipur. Tot aici am vizitat „Palatul Vanturilor”, dar care nu se viziteaza pe dinauntru, ci doar se admira pe dinafara. Piesa de rezistenta este faimosul „Observator Astronomic”, unul dintre cele mai vechi din lume; exista cel mai mare ceas solar, omologat de Guinness Book.
     Mi-am continuat apoi calatoria spre Kerala, luand avionul din Jaipur catre Kochi(Cochin). Daca Jaipur-ul mi s-a parut un oras murdar, plin de praf si foarte aglomerat, cand am aterizat in Kerala am crezut ca sunt intr-o alta tara sau mai bine zis in jungla. Numai verdeata si apa. Cred ca este cel mai curat stat din India. In aceste locuri s-au dezvoltat terapiile naturiste ayurvedice timp de mii de ani. Cei interesati pot opta atat pentru tratamente ayurvedice, cat si pentru lectii culinare. Am prins temperaturi intre 38-45 grade si umiditatea de peste 80%, dar dupa 2-3 zile te adaptezi.
    Prima oprire a fost in Kochin unde am facut un tur panoramic de oras, am vizitat piata de peste si spalatoria comuna a orasului, iar spre seara am vizitat Greenix Theatre si am luat parte la spectacolul Kerala Performing Arts (un spectacol care spune povestea dintre zeul Shiva si ale sotiei lui Parvathi). Seara m-am cazat la Brunton Boutyard, un boutique hotel chiar in port. Hotelul oferta turistilor cazati aici boat cruise in fiecare zi, iar spre seara poti lua parte la un cooking show sau poti face o petrecere privata pe yaht. Dimineata o poti incepe cu cursuri yoga.
   Dis-de-dimineata am plecat catre Thodupuzha, la cca 80 km de Kochi (Cochin) si la cca 3 ore jumate de mers cu masina. Desi orasul nu este o destinatie turistica majora, este poarta catre destinatii turistice precum Munnar, Thekkadi si altele. Cazarea am avut-o in Dewalokam, o ferma organica de peste 100 de ani, cu 11 camere FARA televizor (pentru mine a fost perfect, am putut sta seara pe terasa si sa ma scufund in linistea noptii, chiar daca m-am luptat ceva timp cu  insectele). Produsele oferite la masa sunt din cultura proprie. Au vaci, bivolite, gaini, culturi de condiment si chiar propria statie de producere a gazului.  Mai multe detalii gasiti pe link-ul:
http://dewalokam.in/About-us. Aici am participat pentru prima data la cursuri de yoga, am mancat jack fruit si am baut ceai masala.
   Dupa un somn de care nu am mai avut parte de mult timp, dimineata am luat micul dejun (papaya, ananas, mango, pepene, branza, lapte, oua, gem, totul bio) si am plecat catre Munnar, la cca 90 km si la 4 ore de mers cu masina. Despre Munnar pot spune atat: verdeața, dealuri acoperite cu plantații de ceai, paduri, vai, munti. Am ajuns la muzeul de ceai, unde am asistat la o demonstratie de fabricare a ceaiului si la istoria acestuia, m-am oprit la cascada Attukal, am admirat culturile de ceai din Pothamedu View Point, iar spre sfarsit am luat-o la pas prin culturile de ceai pana la barajul Mattupetty. Seara m-am cazat la hotel Windermere, un hotel cu o panorama spectaculoasa asupra muntilor si a plantatiilor de ceai, o ferma bio ce dispune de cca 18-20 locuri de cazare (detalii:
http://www.windermeremunnar.com/index.php).
   Din Munnar catre Thekkady (urmatoarea oprire) am mers cca 4 ore cu masina, tot asa in jur de 95 km, cu oprire, pentru a vizita o plantatie de condimente. Cred ca aici am avut parte si de cea mai buna cazare, la Spice Village, un resort superb ce seamana cu un sat tribal (aproape de bazar), cu cabane cu acoperis din paie si cu terasa proprie. In jurul fiecarei casute este o gradinita cu diferite tipuri de plante si cu denumirea lor (concluzie: vrei sa invete copilul botanica adu-l aici). Si asa cum v-am obisnuit totul este bio (detalii:
http://www.cghearth.com/spice-village).
   In penultima zi am plecat catre Kumarakom la cca 130 km de Thekkady si la 5-6 ore de mers cu masina si la 50km de aeroportul din Chocin. Destinatia finala a fost Coconut Lagoon. Din soseaua principala se poate ajunge doar cu ferry, drumul strabatandu-se in cca 10-15 minute. Odata ajunsi la destinatie esti asteptat cu muzica si cu apa de nuca de cocos. Cazarea se face in bungalow-uri,cu dus in aer liber, asadar sa nu va asteptati sa fiti singuri pe perioada dusului caci va vor tine companie insectele si alte vietati de-ale locului si chiar mai multe
. La amiaza va puteti plimba cu barca timp de o ora pentru a admira apusul.   In concluzie: Kerala este statul cu cea mai mare rata de alfabetizare din toata India, 90-95% din populatia de 33 milioane termina o scoala (19% crestini, 27% musulmani; 54% hindu si alte religii); depind de turism si de pescuit si nu au industrie;  aeroportul din Cochin functioneaza pe baza de energie solara; se acorda o deosebita importanta educarii femeilor; este primul stat din lume in care guvernul comunist a ajuns la putere prin alegeri; este unul dintre statele fara malarie, desi desigur situatia poate fluctua in timp, verificați mereu; poți veni aici la detox: mancarea este incredibil de buna și BIO la multe resorturi sau pentru o cura de sanatate, cu sesiuni de masaje si yoga; safari sau plimbare cu elefantul; birds watching si trekking; 80% din cultura de cardamom din India se face in Kerala; foarte multe biserici catolice și cateva ortodoxe, pe langa celelalte culte.
   Oamenii sunt foarte curioși, extrem de amabili majoritatea lor, modesti, timizi, zambesc mult turistilor si doresc sa interacționeze cu tine sau sa li se faca poze.
   India are ritmul ei, tipicul ei, oamenii se misca foarte incet (ex: am fost intr-un magazin de mirodenii si daca ar fi trebuit sa ies din local in 5 minute am plecat dupa cca 15 minute, se miscau in reluare si am aflat ca asta e ritmul lor, chiar m-au intrebat “da' unde te grabesti”; si atunci am realizat ca in viata de zi cu zi toate le fac pe fuga), iar pentru a te bucura de vacanta trebuie sa te relaxezi  și sa iti amintesti unde esti si sa te adaptezi acelui loc.
   Kerala este o destinație ideala pentru a petrece la caldura indiferent de sezonul nostru.
   Kerala are de toate: cca 600 km de coasta, plaje, delta, munte, orase, resorturi de vis, sate pitorești, si cred ca si cei mai ospitalieri oameni. Nu degeaba i se spune God’s Own Country. Si chiar este paradisul pe pamant. VOI REVENI CU SIGURANTA si sper ca impreuna cu voi, cei care va veti inscrie pe circuitul nostru!
Ganesha


Jack fruit




Houseboat


Coconut Lagoon



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bordeaux sau de ce am ales capitala vinului

Grecia -Continent si Insule

Valencia, escapada de weekend....